Uniunea Salvați Basarabia

Rezoluție Cu privire la obsesia anulării „paradigmei geopolitice”

O falsă idee, cu puternic iz de propagandă, bântuie Republica Moldova, și această fantomă este renunțarea la geopolitică în discursul politic, pentru că acesta „ar dezbina” societatea. Adică renunțarea la a mai alege între Vest și Est, Occident și Asia, UE sau CSI, România sau Federația Rusă.

În privința acestui subiect, facem câteva precizări programatice:

Uniunea Salvați Basarabia (USB) și-a propus încă de la început să lupte cu falsurile semantice și falsele modele de gândire vehiculate astăzi în societatea moldovenească. Nu vom mai admite ipocrizia, jumătățile de adevăr, falsificarea termenilor și denaturarea ideilor. Una dintre rădăcinile răului în R. Moldova este că nu ne-am debarasat de metehnele „omului sovietic” de a nu spune ce gândește, de a fi ipocrit și prefăcut, cu o mulțime de fețe și de discursuri în funcție de când și cu cine conversăm. Politicienii de la Chișinău au avut și au un discurs pentru Bruxelles, altul pentru Moscova, altul pentru București și altul pentru Kiev.

USB își propune să schimbe toate acestea. Vom fi partidul care spune lucrurilor pe nume. Nu avem ce pierde, avem numai de câștigat. Vom urmări și vom sancționa orice duplicitate politică, orice fățărnicie, orice duplicitate post-sovietică.

USB propune chiar un dicționar politic și geopolitic pentru uz intern și extern, pentru cetățenii R. Moldova dar și partenerii occidentali care, deseori, cad și ei în capcanele terminologiei „post-sovietice”.

Vom da câteva exemple de expresii folosite obsesiv în Republica Moldova și le vom traduce sensurile reale, adevărate, care vor să fie ascunse prin utilizarea acestor concepte sau expresii.

 • „Limba noastră”, „limba mamei”, „limba de stat”, „limba pe care o vorbim” = NU limbii române
 • „Neutralitatea RM” = nu NATO, da menținerii trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova
 • „Națiune civică” = noi NU suntem români
 • „Federalizare” = „statut special pentru Transnistria” = controlul Republicii Moldova de către Moscova prin intermediul Transnistriei
 • „Unirea prin integrare europeană” = Nu dorim re-unirea cu România-Țara Mamă
 • „Biserică Autocefală Moldovenească” = împotriva Mitropoliei Basarabiei și a identității românești
 • „Pro-Moldova” = corupție, oligarhie, persecuții politice, anihilarea economiei de piață și verticală a puterii
 • Renunțarea la „paradigma geopolitică” = renunțarea la Occident, la apartenența europeană și la identitatea românească.

Cea mai periculoasă formă de distorsionare și falsificare a realităților este ultima, respectiv așa numita renunțare la „paradigma geopolitică”.

Această obsesie este:

1. Complet falsă, ca mod de a pune problema.

2. Imposibilă, în realitatea concretă.

Este un mod complet fals de a pune problema, pentru că, în realitate, o elită politică care pune problema „renunțării la geopolitică” transmite următorul mesaj:

 • recunoașterea faptului că NU vrea să accepte că apartenența occidentală este naturală, ca și cultură, spiritualitate și identitate, pentru locuitorii teritoriului dintre Prut și Nistru;
 • recunoașterea faptului că elita politică de la Chișinău NU vrea să accepte că Occidentul este net superior Federației Ruse în termeni de civilizație și valori democratice și se opune îmbrățișării modelului european ca model de civilizație și dezvoltare pentru Republica Moldova;
 • elita politică de la Chișinău NU vrea să-și educe și să-și călăuzească cetățenii în spirit occidental și european, pentru că nu dorește ca drepturile omului, democrația și economia de piață să constituie fundamentul societății moldovenești;
 • cetățenii Republicii Moldova sunt „naivii” cărora statul trebuie doar să le rezolve problemele de viață curente („să rezolvăm problemele oamenilor”/„important e nu cum se numește limba, dar ce pui pe limbă” – politica promovată de V.Voronin) fără să le mai lase opțiunea de a alege în ce tip de societate vor să trăiască, ce valori împărtășesc și care idealuri îi reprezintă;
 • Occidentul se oprește pe Prut, deci tot ce mai putem spera este un „locușor cald” în zona gri de periferie occidentală în care se va afla Republica Moldova, fatal, sub controlul strategic al Federației Ruse.

Atâta vreme cât Republica Moldova este poziționată geografic acolo unde este, paradigma „renunțării la geopolitică” este imposibilă, pentru că a nu alege între Est și Vest, înseamnă, de fapt, că ai ales deja Estul. Celebrul banc moldovenist după care „cel mai bine în Moldova era când au plecat românii și nu au venit rușii” este o minciună. Nu s-a întâmplat niciodată asta. Bătălia aici a fost de fiecare dată între Est și Vest, iar europenitatea cea mai evidentă a acestui teritoriu a fost când a fost parte a României – ca „Basarabia”  a Regatului Român, în perioada interbelică.

ACESTA ESTE ADEVĂRUL:

Basarabia înseamnă Europa, europenitate, România, românism.

Iar adevărul nu dezbină ci consolidează societatea în jurul său! Doar minciuna și manipularea seamănă răzmeriță și conflicte în societate.

Uniunea Salvați Basarabia se traduce deci prin Uniunea Salvați europenitatea și românismul în spațiul dintre Prut și Nistru!

Basarabia nu este un termen paseist. Este un termen pentru viitor!

Pentru viitorul european și românesc al R. Moldova!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Chișinău, 21.07.2019

Add Comment