Uniunea Salvați Basarabia

Rezoluție cu privire la diversiunea numită „moldovenism civic”

Având în vedere identitatea națională românească a majorității cetățenilor Republicii Moldova,

Având în vedere că moldovenii/basarabenii fac parte integrantă din națiunea română,

Având în vedere că identitatea națională românească și cea regională, moldovenească, sunt unul și același lucru, nu sunt identități diferite, și cu atât mai puțin opuse,

Având în vedere adevărul istoric, identitatea etnică, lingvistică și culturală a românilor din România și Republica Moldova,

Având în vedere încercările vrăjmașilor națiunii române de schimbare a identității naționale a moldovenilor/basarabenilor  prin impunerea identității artificiale „moldovenești”, cu scopul împiedicării reunirii românilor într-un stat unic,

Congresul Uniunii Salvați Basarabia adoptă următoarea rezoluție:

Majoritatea populației din Republica Moldova este de origine etnică românească. Identitatea moldovenească este regională și se completează cu identitatea românească, nefiind diferită de aceasta.

Românii din Republica Moldova, indiferent dacă se numesc români, moldoveni sau basarabeni, fac parte integrantă din națiunea română.

Limba oficială din Republica Moldova, vorbită de majoritatea populației, este limba română.

Națiunile sunt destinate să trăiască într-un stat unic. Statul românilor de la Nistru până la Tisa este România.

Scopul suprem al Uniunii Salvați Basarabia este Reunirea Republicii Moldova cu România, ca drept inalienabil al națiunilor, consfințit de dreptul internațional, inclusiv prin Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki, din anul 1975.

Pentru a diviza artificial națiunea română și a împiedica unitatea națională a tuturor românilor, vrăjmașii, în primul rând Rusia/URSS, au încercat de-a lungul timpului să creeze pentru basarabeni identitatea artificială „moldovenească”.

Cei care promovează identitatea „moldovenească”, diferită de cea românească, nu sunt doar străini sau alogeni, ci și etnici români din Republica Moldova. Aceștia fac parte din partide politice, administrație, ONG-uri și alte structuri. Ei se tem că în cazul unirii Republicii Moldova cu România își vor pierde funcțiile, poziția socială, sursele de finanțare etc. Interesele lor sunt diferite de cele ale poporului, care nu ar avea nimic de pierdut, ci numai de câștigat, în cazul unirii.

Teoria „moldovenismului civic” nu este cu nimic diferită de moldovenismul promovat de Rusia țaristă și URSS, scopul final fiind același — inventarea unei identității artificiale, separate de cea românească, pentru a împiedica unirea Basarabiei/Republicii Moldova cu România.

Eforturile de promovare a moldovenismului de tip rusesc/sovietic au eșuat. Pentru că nu se poate schimba identitatea românească, adică limba, istoria și strămoșii, atunci potrivnicii noștri au hotărât că basarabenii nu mai trebuie să aibă nicio identitate etnică, ci doar una „civică”, de cetățeni ai statului.

Susținătorii acestei teorii pretind că moldovenii, dar și rușii, găgăuzii, bulgarii, rusofonii în general, trebuie să renunțe la identitatea etnică și să aibă o identitate nouă, de cetățeni ai statului Republica Moldova.

Este ridicol să credem că susținătorii moldovenismului civic cred sincer că rusofonii nu se vor mai crede bulgari, găgăuzi sau ruși, ci moldoveni „civici”. Scopul lor real este acela ca moldovenii/basarabenii să renunțe la identitatea românească și să o respingă, în numele civismului.

Teoria moldovenismului civic a luat amploare odată cu instalarea noii puteri de la Chișinău și constituirea alianței dintre PSRM și blocul ACUM. Alianța de la guvernare ne spune să „uităm de geopolitică”, adică să uităm cine suntem și încotro ne îndreptăm, în numele „civismului”.

Scopurile promotorilor moldovenismului civic din alianța PSRM—ACUM sunt următoarele:

•   Schimbarea identității românești a populației și înlocuirea cu identitatea statalistă moldovenească, fie ea și „civică”, cu scopul împiedicării reunirii Basarabiei cu România.

•   Justificarea în numele „civismului” a alianței nefirești între ACUM, care se pretinde pro-european și PSRM, agentura plătită a Moscovei.

•   Federalizarea Republicii Moldova, indiferent dacă acest proces va fi numit „Statut special” pentru regiunea transnistreană sau în alt fel.

Ideologia „moldovenismului civic”, promovată deopotrivă de ACUM și PSRM nu doar că este destinată să împiedice unirea Republicii Moldova cu România, dar și să mențină Republica Moldova în spațiul post-sovietic, dominat de Rusia.

În fața pericolului reprezentat de reorientarea spre Est a Republicii Moldova, a menținerii populației în sărăcie și lipsă de perspective, Congresul Uniunii Salvați Basarabia afirmă cu tărie scopul suprem al partidului, anume Unirea Republicii Moldova cu România și se declară totodată în opoziție față de alianța moldovenist-statalistă PSRM—ACUM.

Chișinău, 21.07.2019

Add Comment